Sociale HuisHond (SHH)

Honden met sociaal wenselijk en acceptabel gedrag

De cursus Sociale HuisHond (SHH) is er voor beginnende en/of gevorderde honden
die toegang willen krijgen tot de Gedrag en Gehoorzaamheid- en/of de Behendigheidcursussen.
Deze cursus bevat de volgende oefeningen die uiteindelijk, tijdens een examen, met een voldoende beoordeeld zullen moeten worden:
  • lopen aan de (slappe) lijn
  • geluidproef - tijdens het uitlaten kan uw hond schrikken van heel veel verschillende geluiden. In deze cursus leert u hem hiermee omgaan.
  • voedsel weigeren - niet iedereen is een hondenliefhebber. Helaas zijn er mensen die er niet voor schromen uw hond slecht voedsel aan te bieden. Of denk bijvoorbeeld aan inbrekers die honden afleiden door hun voedsel aan te bieden om zo hun slag te kunnen slaan. Om te voorkomen dat uw hond allerlei voedsel oppakt of aanneemt is deze oefening in het leven geroepen.
  • visuele prikkel - uw hond zou kunnen schrikken van een onverwacht, vreemd voorwerp en zou hierdoor angstig kunnen reageren. Hij zou weg kunnen vluchten, zeker als u hem op dat moment niet aangelijnd heeft. Door oefening leert uw hond met dit soort situaties om te gaan.
  • achterlaten met afleiding - u moet even een paar boodschappen halen bij de supermarkt en besluit uw hond mee te nemen. Omdat het niet is toegestaan de hond mee naar binnen te nemen, legt u uw hond vast in de buurt van de winkelingang. U gaat naar binnen en vertrouwd er op dat uw hond rustig op u blijft wachten terwijl het een komen en gaan van winkelende mensen is. Het zou ook zomaar kunnen dat er iemand langskomt die zijn hond aan het uitlaten is. Niets is er prettiger voor u en passanten dat uw hond, onder alle omstandigheden, rustig uw terugkomst afwacht.
  • omgang hond-hond - wat is er mooier dan honden die elkaar, bijvoorbeeld bij het uitlaten, passeren zonder gegrom, gesnauw of andere negatieve uitlatingen van uw hond. We reiken u een trainingsmethode aan om dit te realiseren.
  • omgang hond-mens - dit onderdeel bestaat uit twee oefeningen, te weten het 'terras' en de 'driehoek'. Bij de eerste oefening gaat u samen met uw hond een terrasje pikken. Het is er echter zo druk dat u plaats moeten nemen aan een tafeltje waar al enkele mensen zitten. Het is dan zaak dat uw hond zich sociaal gedraagt en ook zeker niet op schoot springt bij de een van de andere terrasgasten. Later besluit u om nog even langs de weekmarkt te gaan. Door de drukte wordt uw hond ingesloten door mensen en u komt ook nog een bekende tegen die u een hand geeft en de hond een aai. Uw hond is erg sociaal als hij dit, na het oefenen, allemaal gelaten over zich heen kan laten komen.
  • komen indien geroepen
  • omgang begeleider-hond - gedurende alle oefeningen wordt er gekeken naar de omgang van de begeleider met zijn hond. Het is belangrijk dat de hond steunt op zijn begeleider en daar dus ook de steun ontvangt waar dat nodig is.

We starten 2x per jaar (in het voor- en najaar) met de SHH trainingen en een groep bestaat uit maximaal 9 cursisten. Iedere les duurt ca. 45 minuten en eventueel een proefexamen. Wanneer de geleiders en hun honden het gewenste niveau hebben bereikt zal er een examen worden aangevraagd. Dit examen zal afgenomen worden door examinatoren van de FHN en heeft bij het behalen ervan een (inter-)nationale status. De kosten voor een FHN examen zijn niet bij de trainingskosten opgenomen. 
 
De exacte FHN Sociale HuisHond reglementen zijn hier te downloaden in PDF-formaat. Hiervoor heeft u wel het programma Acrobat Reader nodig. Dit is, indien nodig, via onderstaande knop te downloaden. Daarnaast vind u hier het document met de uitleg rondom SHH

 

Ogenblik a.u.b. ...