Workshop speuren en sorteren

Zondag 10-10-2010 is er een workshop speuren en sorteren gegeven door Ad Verstijnen, werkzaam bij de politie Amsterdam/Amstelland.

Deze workshop was bedoeld voor vrijwilligers en instructeurs van Kyon, die in één of meerdere commissies zitten.

De reden voor deze workshop was dat de instructeurs in de praktijk, vaak op “problemen” stuitten, die zij maar niet konden verklaren, en als je dan Ad een workshop laat geven, dan mag je aannemen dat het goed komt, hij traint immers honden bij de politie Amsterdam/Amstelland.

Ad maakte ons duidelijk, dat wij deze dag niet alleen maar hoefde te luisteren, maar dat wij ook dingen in de praktijk gingen doen, zodat het geen saaie dag zou worden. 

Het eerste theorie gedeelte ging over hoe de neus van de hond in elkaar zit, en hoe er bij de politie getraind wordt, dit alleen al, was voor sommige een openbaring. Daarna kwam het éérste onderwerp uit de titel aanbod nl: sorteren.

Na de lessen, gingen wij naar buiten, waar Ad eerst een demonstratie gaf met zijn eigen hond, en daarna mochten wij aan de slag om onze eigen honden een stokje te laten zoeken met onze lucht, tussen allerlei andere stokjes. Het zal je niet verbazen, dat er natuurtalenten bij waren, en dat er ook een aantal bij waren, waarvan het leek of de neus verstopt zat.

Hier bleek, dat wij instructeurs vaak tevoorzichtig bezig waren, dus de dag was voor deze groep al geslaagd. Wij onderschatten de neus van de hond met het aanleren van sorteren, oefenden wij eerst met 2 stokjes (één met geur en de andere zonder), Ad maakte duidelijk dat we gemakkelijk met meer stokjes konden oefenen, mits dat de "verkeerde" vastliggen, zodat er geen succes behaald kan worden door het verkeerde stokje op te pakken. Nu kan ook de technische commissie weer aan de slag om iets functioneels te bedenken.

Na dit enerverende deel, moest de inwendige mens versterkt worden, en dit gebeurde door de aangeboden lunch.

Toen iedereen voldaan was van het eten, begon Ad met het tweede theorie gedeelte, en terwijl wij aan het uitbuiken waren,vertelde hij vol passie en gedrevenheid over speuren, en wat er al niet mogelijk was met een hond(enneus). Je kon merken, dat hij alle aanwezigen toch wel heel goed wist te motiveren om mee te denken, zodat de aandacht niet verslapte, wat vaak het geval is na het eten.

Alles zat in de koppies, en toen weer naar buiten, voor de praktijk. Eerst weer een demonstratie van zijn eigen hond, en die speurde de kleinste dingen op die verstopt waren. Toen zelf aan de gang, we begonnen om een klein spoor te lopen, met de nodige beloningen als de hond op het spoor bleef, en als hij op het einde het voorwerp gevonden had, nou dan……………….., ik wist niet dat sommige mensen zo gek waren.

Ook hier weer toppers en iets mindere, maar alle honden wisten wat de bedoeling was. (of moet ik zeggen bazen?)

Na een laatste vragenronde, nog even wat drinken, en daarna moe maar voldaan naar huis. Nieuwsgierig geworden? Kijk dan in het fotoalbum voor beelden van deze dag.

Ron van Dijk 


Ogenblik a.u.b. ...