Mijmeringen van een instructeur

Zaterdagochtend zo tegen negen uur


Even de sorteerstokken naar Kyon brengen, hebben we zo dadelijk nodig bij het examen. Zo, de keurmeester is er al, een half uur voor het begin. Ze heeft er zin in. Even een handje geven en daarna de hond maar halen want ook die heb je nodig bij een examen. Voordat we beginnen even een paar minuten oefenen met de hond. Tjonge, tjonge wat gaat hij traag op het natte veld liggen! Even wat meer druk op het commando 
zetten en als hij ligt een lekkere beloning geven. Nu kan dat nog.

Half tien

We gaan beginnen. Elise komt de chip lezen, daarna een speech van de keurmeester en dan gaan er voor. Eerst het blijven zitten. Altijd een beetje spannend omdat de hond meteen geconcentreerd moet zijn. Maar ik mag nog in zicht blijven en dat helpt. Het gaat perfect. Daarna het blijven liggen. Jarno heeft het na een tijdje moeilijk en piept een beetje. Hij wil zo graag bij me zijn. Toch heeft hij het blijven perfect gedaan. En 100% score voor de blijfoefeningen. Een goed begin. Dan gedrag naar andere honden. Voor mij best spannend omdat mijn hond niet in een groep getraind heeft. Hij heeft de andere honden 1 keer gezien. We mogen als eerste voor- 
en achterlangs de honden lopen en dat gaat prima. We mogen er weer een 100% score bijtellen.


Dan gaan we beginnen met het individuele gedeelte. Angelique mag als eerste en ik kom daarna. Ik begin met aangelijnd volgen. Dit kan volgens mij beter maar het moet toch zeker voldoende zijn. Appel op afstand. Toch een extra commando nodig om Jarno helemaal plat op de grond te laten liggen, maar ja het is niet anders. Dan naar de plaats sturen. Hij gaat als een speer maar shit!!! Bij de riem gaat hij rondjes rennen om van de stress af te komen. Toch maar weer druk zetten met een commando anders gaat deze oefening niet goed. Gelukkig, hij reageert prima op mijn extra commando. Dan het voorkomen. O nee, hij komt als een speer naar me toe. Gelukkig remt hij eerder dan bij het vorige examen en tikt hij mijn edele delen alleen maar aan. Dan het los volgen. Ik kan merken dat ik veel druk op Jarno heb gezet. Hij wijkt soms een beetje en lijkt niet te weten 
of ik boos ben. Ik mag nu even niets zeggen en dat helpt de situatie natuurlijk ook niet. Bij het volgende halt houden los ik het wel op. Gelukkig gaat het daarna goed. Of het los volgen voldoende is weet ik niet. Ik kan tijdens het lopen niet alles zien. Dan apport over de hindernis. Ging de laatste tijd niet best. Gaat gelukkig nu bijna perfect. Straks nadat de anderen hun individuele gedeelte hebben gehad nog even sorteren en mijn examen zit er op. 

Kwart over elf

Het sorteren. Dat kan hij wel. Die neus doet het ook zo goed! Jawel, hij brengt het juiste stokje naar mij terug. Einde examen. Effe Anita bellen dat ze Jarno komt halen dan kan ik straks helpen bij het shh examen.

Half twaalf

De uitslag. Blijft altijd spannend. Ik heb een goed gevoel maar het hangt af van het cijfer voor het los volgen. Dit moet namelijk minstens een zes zijn. Maar, hiep hiep hoera het blijkt een klein zeventje te zijn. Dit is tevens mijn laagste cijfer en ik ben dan ook vet geslaagd.

SHH examen 

Shh examen begint, ik bedien de paraplu. Het zal voor de cursisten spannend zijn want de generale repetitie ging ronduit slecht. Theo. Loopt een stuk beter dan op het vorige examen. Dit moet voldoende zijn. 
De andere oefeningen kan hij wel.  Ranil. Lopen gaat best goed. De blijfoefening is voor deze hond een probleem. Hij is ook zo graag bij Ranil. Bij het voorroepen laat Ranil zijn hond vast houden. Goed zo Ranil.
Anke. Was voor mij vooraf een zekerheidje. Dit bewijst ze tijdens het examen ook. Monique. Was voor mij vooraf ook een zekerheidje. Maar shit, bij het voorkomen peert de hond er uit. Gelukkig speelt de keurmeester hier goed op in en gaat het de tweede keer een stuk beter. Melissa. De enige die ik niet kende. Loopt een goed examen. Kenzo. Was niet de bedoeling om al examen te doen maar Kenzo wil zo graag behendigheid gaan doen. Heb hem naar mijn andere groep overgeplaatst en in korte tijd heeft Kenzo veel bijgeleerd. Nog niet alles is perfect maar met een beetje hulp van de keurmeester komt hij prima door het examen.
Angela. Die ken ik al jaren alleen de hond niet. Je kan zien dat Angela een ervaren geleider is. Ze geeft de hond op de juiste momenten de juiste steun en komt zo goed door het examen.

Half een

De uitslag van het shh-examen. Daar kan ik kort over zijn. Iedereen is geslaagd!!! 


Prachtig dat ze allemaal weer een stapje verder kunnen. Verder werken aan de band met hun hond zodat elkaar perfect gaan verstaan.


Tot in 2014,

Kees Schellekens


Ogenblik a.u.b. ...