Leer stress-signalen bij je hond herkennen.

Veel mensen hebben geen idee hoe ze kunnen zien wanneer hun hond bang is. Let op gedrag als:

• Lage houding, oren plat of opzij
• Lippen aflikken, ook wel tongelen genoemd
• Hijgen (zonder het warm te hebben)
• Geeuwen (zonder moe te zijn)
• Overdreven alert zijn
• Nerveus en onrustig rondlopen
• Niet willen eten
• Weglopen

5 Do’s: tips om je hond te helpen

 1. Begin op tijd
  Wacht niet tot 31 december om dit probleem aan te pakken, maar begin op tijd met training en andere oplossingen zodat je de angst bij je hond in een vroeg stadium kunt helpen verminderen of zelfs kunt weghalen. Als je in oktober begint, dan ben je nog mooi op tijd. Verderop in dit artikel vind je een lijst met tips.
 2. Train met o.a. een video met vuurwerkgeluiden
  Bij de juiste opbouw kun je je hond heel geleidelijk laten wennen aan de geluiden; dit heet desensitisatie – ook wel systematische desensitisatie genoemd – en betekent minder gevoelig maken. Het doel is om een heftige emotionele reactie op een bepaalde stimulus te elimineren of te verzwakken. Deze stimulus, of trigger, kan dus vuurwerk zijn. Bij systematische desensitisatie wordt de hond geleidelijk blootgesteld aan steeds hogere niveaus van de trigger, beginnend bij een niveau waarop hij nog geen enkele negatieve reactie vertoont.Op YouTube zijn meerdere video’s met vuurwerkgeluiden te vinden. Houd er ook rekening mee dat bij vuurwerk naast het geluid ook trillingen, geur en lichtflitsen een rol bij de angst spelen. Mochten de geluiden op de video niet voldoende effect hebben, dan kun je (voor zover mogelijk) deze factoren toevoegen aan de training.
 3. Laat je hond zelf een veilige plek zoeken

  Als het zover is en je hond heeft de behoefte om weg te kruipen, laat dat dan toe. Het heeft geen zin om je hond te dwingen bij je op de bank te komen zitten. Laat het dus aan de hond over wáár deze zich op dat moment het veiligste voelt. Leg desnoods een deken over de plek waar de hond wegkruipt, dat kan de bench zijn, in zijn mand, onder het bed etc. Leg desnoods een kledingstuk met jouw geur bij de hond, zodat je hond zich extra veilig voelt.
 4. Ondersteunen met medicatie
  Mocht het voor je hond nog steeds te veel zijn allemaal en is hij niet meer benaderbaar, dan kun je je hond angstverminderende medicatie geven. Dit zal de angst remmen en je hond weer meer toegankelijk maken. Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden denkt aan voedingssupplementen, alternatieve middelen en vraag advies bij je dierenarts. Hierover kun je een uitgebreide uitleg vinden op de site van Doggo.nl.

5 Don’ts: dingen die je absoluut niet mag doen!

 1. Gebruik nooit Vetranquil
  Dit middel werkt als een spierverslapper waardoor de hond niet meer kan wegkruipen of bewegen. Het lijkt dat je hond lekker rustig in zijn mandje ligt, maar dat is niet het geval, de angst is in zijn geheel niet weg en werkt dus averechts.
 2. Pas de techniek “flooding” niet toe
  Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is als het ware het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.
 3. Geen groepscursus vuurwerktraining
  Omdat het heel belangrijk is om de stress-signalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.
 4. Zelf in de stress raken
  Blijf zelf rustig! Wanneer jij druk en onrustig gaat doen, zal je hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is. Angst kan in die zin ‘besmettelijk’ zijn. Lees ook dit artikel op Doggo.nl over angst.
 5. Negeren van de angst
  Gedrag en emotie zijn niet hetzelfde. Gedrag kun je inderdaad versterken door het gedrag te belonen. De honden gaan het gedrag vaker vertonen. Maar emotie is geen gedrag. Je kunt een emotie niet bekrachtigen, dus ook angst niet.Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Ga je hond niet betuttelen doe zoals je altijd doet en ben een stabiele baken wanneer je hond het even moeilijk heeft.

  Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”

Wat kun je op de dag zelf doen?

Je hond uitlaten op oudejaarsdag?
Op veel plekken in ons land begint men al vroeg met het afsteken van vuurwerk. Als jouw hond bang is voor vuurwerk dan is het een kwelling om naar buiten te gaan. Dwing je hond niet!
• Houd de wandelingen kort
• Wandel desnoods op een afgelegen plek waar geen vuurwerk wordt afgestoken
• Kies een tijdstip waarop het rustig is

De avondwandeling kun je desnoods geheel overslaan en de hond alleen even snel in de tuin laten plassen.

Rest ons alleen jouw en je hond een heel fijn en angstvrij oud & nieuw te wensen!