Wat is giftig voor mijn hond?

Menseneten is zeker niet altijd geschikt voor je hond. Er is zelfs eten dat giftig is voor honden. Sommige dingen zijn absoluut uit den boze om je hond te geven, bijvoorbeeld chocolade. Andere type voedsel zullen ook op de lange termijn mogelijk schade aan de hond toe doen, bijvoorbeeld druiven en rozijnen. Soms wordt aangeraden de hond te laten overgeven door middel van zout, maar dit kan tot zoutvergiftiging lijden. Neem bij twijfel altijd contact op met de dierenarts.

Hieronder vind je een lijst met het voedsel dat je beter niet aan je hond kan geven:

Chocolade

Op het schema hierboven kun je heel mooi zien in hoe ver chocolade giftig is voor je hond, op lichaamsgewicht en wat voor chocolade. Wat je als baas kan zien is dat je hond gaat braken, diarree heeft, wat onrustig kan worden en gaat trillen.

Avocado

Laat je hond niet de pit opeten deze kan verstopt blijven zitten in de darmen van je hond. Daarnaast zit in avocado het stofje persine wat zeer giftig is voor je hond, deze kan er voor zorgen dat je hond alvleesklierontsteking krijgt.

Druif, rozijn

Druiven, rozijnen en krenten zijn vooral schadelijk voor de nieren van je hond, doordat rozijnen en krenten zijn sneller schadelijk omdat die gedroogd zijn (dus meer geconcentreerd door het vocht wat eruit is) Wat je als baasje kan zien is: overgeven, diarree, slechte eetlust, buikpijn, sloom (moe), wankel lopen.

Macadamia noot

Deze noten zijn ZEER giftig voor je hond, 1 noot kan voldoende zijn om een klein hondje van 3 kg ziek te maken. Wat je als baasje kan zien is: stijfheid, overgeven, buikpijn, trappelen

Hop

Dit is voor de thuis bierbrouwers. Hier wordt namelijk bier van gemaakt. Wat kan je als baasje zien: hijgen, gespannen en overgeven Ga ook direct naar de dierenarts als je hond dit op heeft!

Ui, sjalot, knoflook, prei, bieslook

Deze producten zijn zowel rauw of bewerkt giftig voor je hond, problemen kunnen al optreden na een eenmalige opname van een van deze producten. De verschijnselen zijn pas laat zichtbaar dus als je ziet dat je hond dit op eet, bel de dierenarts dan ben je er snel bij. Wat kun je als baasje zien: sloomheid, slap, overgeven, diarree, buikpijn, verminderde eetlust, snelle ademhaling.

Xylitol

Dit is een suiker vervanger (op voedselverpakkingen te vinden als E967) dit zit bijvoorbeeld in kauwgom maar ook in pepermuntjes. Wat je als baasje kan zien is: overgeven, diarree, neurologische klachten.

Zout

Zout is enorm giftig! Mag je nooit gebruiken om je hond iets uit te laten braken, dit gebeurt door een overdosering. Wat je als baasje kan zien is: braken, diarree

Risico’s winter: pekelzout (strooizout)
Zomer: drinken/spelen in de zee

Wiet producten

In wiet zit het middel THC dit is zeer giftig voor je hond, wat je kan zien als baasje is eigenlijk hetzelfde als bij de chocolade dus: braken, diarree heeft, wat onrustig kan worden en gaat trillen.

Paddenstoelen

Er zijn meerdere paddelstoelen in de natuur giftig voor je hond, dus laat je hond nooit een paddenstoel opeten als je een lekkere boswandeling hebt. De dingen die je kan zien als baasje zijn ook niet bekend.

Eikels

In een eikel zit het stofje tanine (looizuur) dit is giftig voor je hond, een groene eikel is ook al giftig maar ook de groene bladeren van de eikenboom is giftig voor je hond. Het enige wat je kan zien aan je hond is dat deze erge buikpijn heeft.

Taxus (vijnenboom)

Met deze plant moet je heel erg uit kijken, een paar van die kleine blaadjes zijn al giftig voor je hond! Dus ruim goed je snoeiafval op. Wat je als baasje kan zien is: koliek en diarree.

Antivries

Bij antivries zul je misschien denken dat eet je hond toch nooit op? Maar echter smaakt dit heel erg zoet, dus onze honden vinden dat best lekker. Dit kan al binnen enkele uren voor problemen zorgen. Echter zijn hiervoor geen symptomen bekend.

Mierenlokdoos

Een mierenlokdoos heeft een aantal openingen waardoor mieren bij een gesuikerde vloeistof kunnen komen. Deze vloeistof bevat een insecten dodend middel (insecticide). Als de honden of katten bij zo’n mierenlokdoosje kunnen komen, wil er nog wel eens gebeuren dat ze de inhoud opslurpen. Aangezien de hoeveelheid insecticide in het doosje over het algemeen gering is, monden deze blootstellingen doorgaans niet uit in ontwikkeling van symptomen. Indien echter een klein honden (<5kg) of een kat de hele inhoud op eet, kunnen verschijnselen optreden: Zoals spiertrillingen, speekselen, incontinentie en vernauwde pupillen.

Jacobskruiskruid

Deze plant kan zowel gedroogd als zo giftig zijn, alle delen van de plant kunnen giftig zijn. Ook hierover zijn de verschijnselen niet echt van bekend.

Rattengif

Het rattengif bestaat meestal uit blauwe, groene of roze zaadjes. Deze zaadjes bevatten het gif. Het duurt een paar dagen voordat een hond ziek wordt na inname van rattengif. Hier kun je aan je hond niet veel zien, er speelt dan vooral veel inwendig bij de hond, dus kun je helaas niet veel zien aan de hond zelf.

Voor vragen kun je altijd bellen naar het vergiftigingencentrum 030 274 88 88 of kijk op hun website: www.vergiftigigen.info. Natuurlijk kun je ook altijd even contact opnemen met je dierenarts.